Veszik a lekvárnak, befőttnek valót a szombathelyi vásárcsarnokban. Jól fogy a besztercei szilva, de már kapható a többi fajta is kilónként 150-200 forintos áron. Megjelent a kereskedőknél a hazai szőlő: szüretelik a saszlát és az otellót, de van még a kardinálból is 700-800 forintért. Almából szintén többféle kapható már, az áruk 300 forint körül van.
Horváth Emil kereskedő
“A gála jön legelőször. Meg hát most még a nyári almából van, amit leszedtek, és azokat hozzák. Meg már van olyan, aki szedi a téli almát is, ami egy kicsit savanykásabb.”
A termelők elkezdték kiszedni a földből a burgonyát, a répát és a céklát. Utóbbi 400 forintért kapható, és főként a kisgyermekes anyukák veszik bébiétel készítéséhez. Akárcsak az ősz slágerét, a sütőtököt, amelynek szintén 400 forint a kilónkénti ára. Néhány standon a többi tökfajtából is van még.
Szabó János
“Most az egész piacon nem kaptam tököt, csak itt. Mi lesz belőle? Tökfőzelék. Ennek van szezonja? Hát nem a szezonja, de hát most már lassan lecseng a tök. Már csak itt volt. Azért… nem nagyon lehet kapni ilyenkor már.”
Kelendő még az őszibarack 350 forintért, idén ebből jó volt a termés a kereskedők szerint, és sokan vesznek paradicsomot, paprikát is. A forgalom most ingadozó a piacon, de az árusok nem panaszkodnak. A szombathelyi vevők mellett időnként a szomszédos Ausztriából is érkeznek buszos csoportok vásárolni.