Hírek

Kiválasztják az idei karnevál gasztronómiai különlegességeit

2015. augusztus 06., 19:47

14. alkalommal keresték a karnevál borát, és tortáját. Idén először lesz fagylaltja is a történelmi fesztiválnak.

Kiválasztják az idei karnevál gasztronómiai különlegességeit

Ánizsos szilvafagylalt, karneváli köntösbe burkolt túrófagylalt, Római álom vagy Hedónia. Ezek közül az egyikkel biztosan találkozni lehet majd augusztus utolsó hétvégéjén, mint a karnevál hivatalos fagylaltjával. A hideg finomság mellett csütörtök délután zsűrizték a karnevál tortáját és borát is.

Koczka Tibor - alpolgármester
"Felhívja ez a rendezvény is a figyelmet a közelgő karneválra, felhívja a figyelmet arra, hogy milyen finomságokkal lehet találkozni a 3-4 napos rendezvényünkön."

Az előző évekhez hasonlóan az ország legkülönfélébb borvidékeiről érkeztek borok.

Márkus Béla – borszakértő
"Számszerűleg ez úgy néz ki, hogy a 22 borvidékből 11 képviselteti magát a mai borversenyen. 36 borászat, és a 36 borászat 82 bort nevezett be. Ennek az összetétele, megoszlása 39 fehér, ebből 30 száraz és 9 késői szüretelésű, 9 rozé illetve 34 vörösbor."

A karnevál tortája címre hat profi és amatőr cukrász pályázott egy-egy kreációval. A zsűri különféle szempontok alapján értékelte az édes finomságokat.

Hujber Kálmánné - cukrász-szakoktató, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
"A cukrász zsűri szempontjai elsősorban az elkészíthetőség, tehát hogy a Savaria Karneválon tudják értékesíteni ezeket a tortákat."

A verseny célja, hogy a rendezvény szellemiségét népszerűsítse a karneváli borokkal és édes finomságokkal. A historikus játékok tortája és fagylaltja több standon és cukrászdában is feltűnhet majd a történelmi fesztivál ideje alatt, a receptet ugyanis közzéteszik a szervezők. A borok szerelmeseit pedig idén is várja majd a Borok utcája.