Serény munka folyt délelőtt ennek az újperinti háznak az udvarán. A bontóasztaloknál részekre szedték a hasított félsertéseket, a zsírszalonnáról lefejtették a bőrt, a hátsó sonkáról lefűrészelték a körmöt.
Négy katlanban abálták a tölteléknek való húsokat és a rizst.
Janzsó György
"Készül disznósajt, préshurkának mondjuk itt a mi tájékunkon, és véreshurkát csinálunk, tokaszalonna lesz még, ami azonnal fogyasztható."
Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület szervezte a jótékonysági disznóvágást. Tízéves hagyomány már, hogy karácsony előtt hússal segíti a rászoruló családokat.
Görcz Gyula Csaba - elnök, Alpokalja Nagycsaládos Egyesület
"A jáki vágópontról kapjuk a sertéseket, tíz darab hasított félsertés kerül feldolgozásra ebben az évben is, 40 rászoruló tagcsaládnak itt fogunk majd csomagolni húsadományokat."
Húszan vettek részt a jótékonysági akcióban, az asszonyok a névre szóló csomagokat állították össze.
Wiktoráné Szerdahelyi Emília - titkár, Alpokalja Nagycsaládos Egyesület
"Karajt tudunk adni, fület, körmöt, aki kér, és teszünk hozzá oldalast, azt most szortírozzák, csontot, apróhúst."
Délutánra a hurka is elkészült. A csomagok 90 százaléka szombathelyi családokhoz kerül, de vidékiek is részesülnek belőle. Nagy segítség ez a többgyermekeseknek a karácsonyi sütés-főzéshez.
"A karaj meg a sütnivaló hús, az oldalas mindenképp ott van az ünnepi asztalon. Ahol 7-8 gyerek van, ott minden nagyon jól jön bármikor is."
A dolgozókat is megvendégelték: a konyhában böllérmáj készült reggelire, az ebédre szánt toros káposztához pedig nagy fazekakban főtt a hús. A kezdeményezést ezúttal is segítette a szombathelyi önkormányzat - 600 ezer forinttal - a többit támogatók adták össze. A disznótoros csomagokat már délután megkapták a családok, a füstölt csülköt és sonkát húsvétkor osztják majd szét nekik. Az egyesület januárban húsoskolbász-töltést szervez, ezzel is támogatja a rászorulókat.