A megszokottnál gyengébb most a forgalom a szombathelyi vásárcsarnokban, a hőségben viszonylag kevesen jönnek vásárolni. Az őszi és a sárgabarack szezonja most kezdődik, a kereskedők jövő hétre várják a nagy rohamot.
Kummer Miklós - kereskedő
“Enni is keresik a sárgabarackot, meg még egyelőre csak érdeklődés van a befőzés után. Megvárják, amíg lemegy ez a nagy meleg. Konyhában könnyebben hozzáférnek a dolgokhoz. De szerintem hétvégén vagy jövő hét elején lesz a fő befőzési időszak.”
A vevők többsége egyelőre drágának találja a 400 és 700 forint közötti kilónkénti árat, de kisebb mennyiségben azért most is fogy ez a kedvelt gyümölcs. A meggy már leérett, 350-400 forintért is be lehet szerezni.
Török Lászlóné
“Meggyet, cseresznyét már raktam el az idén, hát barackot kell, de hát 600 forint a barack, azzal még várok egy kicsit.”
Egyre többen keresik a dinnyét, amelyből már magyar is kapható a piacon 200 forintért. Málna és ribizli piroslik a pultokon, ezekért 700 forintot kérnek a kereskedők. A zöldségek közül a tök, a cukkíni, a borsó, az uborka érik most a kiskertekben. Utóbbiból ezekben a forró napokban érdemes a 250 forintos kovászolni valót választani. Az árusoktól receptet is kérhetünk.
Soós Imréné - őstermelő
“Befűszerezem, és sós vízzel leöntöm. Aztán még kenyérhéjat szoktam a tetejére tenni, hogy előbb kovászolódjon. És 3-4 nap után beérik, és akkor lemosom az uborkát, és hűtőbe rakom.”
A kereskedők a hét közepére várható enyhüléstől remélik a forgalom javulását.