Hírek

Egyre többen szeretnének helyi termékeket fogyasztani

2015. október 13., 19:47

A szlovén határ mellett működik az a szociális szövetkezet, amely sajtkészítéssel, zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozik. A minőségi ellenőrzést követően a termékeiket jórészt Szombathelyen és Sopronban értékesítik.

Egyre többen szeretnének helyi termékeket fogyasztani

Egyre többen szeretnének egészséges, tartósítószer nélküli ételeket fogyasztani. Ezekből széles a választék a boltokban, de az interneten is egyre több helyi terméket kínálnak.

Kakuszi-Szabó Orsolya
“Bio és vegyszermentes zöldségeket szoktam vásárolni, heti rendszerességgel, nagyon kényelmes, mivel az internet előtt vásárol az ember és olyan, mintha egy boltba vagy egy zöldségboltba vásárolnál, sőt még talán kényelmesebb.”

Nagy munka, amíg a helyi termelők árui a kertből a konyhákba kerülnek, ezért egyre többen csatlakoznak egy-egy szövetkezethez, ahol a piacra jutás költségei is megoszlanak a tagok között.

Brassai Dóra-termelő
“Az a tapasztalatunk, hogy nagyon nagy munka előállítani a terméket, főleg az állati termékeket, mert ugye több részből áll a termelés, de ugyanannyi idő az értékesítés is, nagyon sok időt és energiát vesz el az embertől. ”

A szlovén határ térségében működő szociális szövetkezetet jelenleg 12 tag és 5 gazdaság alkotja. Szombathelyen és Sopronban értékesítik termékeiket. Leginkább sajtkészítéssel foglalkoznak, de gyümölcsöt, zöldséget is termelnek, kínálatukat folyamatosan bővítik.

Virágh Enikő- szakmai vezető, Borostyán Szociális Szövetkezet
“Többen álltunk össze és nem konkurenciái vagyunk egymásnak és nem annak tekintjük egymást, hanem a kistermelők úgy érzik, hogy kiegészítik egymást a termékeik és, hogy közösen könnyebben tudunk megjelenni a piacon.”

A szövetkezet a fogyasztók érdekeit is védi. A tagok és beszállítók termékei ugyanis minőségi ellenőrzést követően kerülnek piacra.