Hírek

Birkás Pálinkafesztivál

2015. július 14., 20:06

Az 1950-es években „valóságos ragályos nyavalyaként” emlegette a sajtó a pálinkát, ma a hungarikum megkülönböztetésre érdemes, a minőségi ital kulturált fogyasztása a magyarság érdeme – és ebben a jelentős változásban nagy szerepe volt Birkás Istvánnak is – mondta V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős államtitkár az V. Birkás Pálinkafesztiválon. Háromszoros jubileumot ünnepeltek idén Győrváron.

Birkás Pálinkafesztivál

5. alkalommal rendezték meg Győrváron a pálinka ünnepét. A kulturális programok kavalkádja mellett helyi termékek vására is várta az érdeklődőket. Az idei pálinkafesztivállal hármas jubileumot ünnepelt a Birkás család.

Birkásné Méhes Éva ügyvezető, Birkás Pálinka Kft.
25 éve kezdte István a pálinkafőzést itt Győrváron, ezért van itt a fesztiválunk. 10 éve vagyunk kereskedelmi forgalomban, 10 éve koccinthatunk Birkás pálinkával, és 5 éve van ezen a helyen a pálinkafesztivál. - 15.43

A Birkás Pálinkafesztiválon idén is felvonult a Pálinka Lovagrend, amelynek fő célja, hogy visszahozza a polgárok asztalára a minőségi, és ma már nemzeti italt.

V.Németh Zsolt államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium
10 évnél hosszabb időre is tehető az, mikor a pálinka minősége elkezdett emelkedni. Ez jobbára a kereskedelmi főzdékhez kapcsolható. De azt látni kell, hogy a 3 szegmens, a kereskedelmi főzde, a bérfőzde és a magánfőzés nem áll szemben egymással. Jó érzés, ha mindháromban javul a minőség.

A fesztiválon hirdették a Vas Megyei Nyílt Pálinka- és Párlatverseny eredményeit a kereskedelmi főzdékre vonatkozóan. A Birkás család 18 terméke nyert érmet, ebből 8 aranyérmes lett, valamint a Földművelésügyi Minisztérium különdíját is ők kapták.

Birkás István ügyvezető, Birkás Pálinka Kft.
Van egy kategória győztesünk, a vadgyümölcsök közül a kökény pálinkánk. Ez lett a minisztériumnak is a pálinkája.

A fesztiválra nem csak a környékből, hanem Szombathelyről is sokan érkeztek.

Babos Albert Szombathely
Ez a forgatag,a színes áruválaszték, bőség olyan dolgot elevenít fel az emberben, amit gyerekkorában látott a búcsukon.

Hódiné Vlasits Imelda üzletvezető, Café Móló Étterem, Szombathely
Én Vas megyei vendéglátós vagyok, és meggyőződésem, hogy egy étteremben mindenféleképpen kínálni kell a vasi pálinkát, bort, akár valami helyi értéket.

Az V. Birkás Fesztiválon a hagyományos pálinkák mellett az új ízeket is megkóstolhatták az érdeklődők. A rendezvény hajnalig tartó bállal zárult.