Hírek

Befőzési szezon

2015. július 27., 13:36

Megélénkült a forgalom a városi piacon. A hőség ellenére sokan most végzik az ilyenkor esedékes lekvárbefőzést. Ennek következtében intenzív a kereslet a barackfélék iránt, de sokan vásárolnak lecsóhoz való paprikát és paradicsomot is. A gomba jelenleg hiánycikk.

Befőzési szezon

Bár a péntek nem kimondottan piaci nap Szombathelyen, mégis tele volt a parkoló a Vásárcsarnok körül a reggeli órákban. A gyümölcsös standoknál méhkasszerűen zsongtak a vásárlók. Sári néni már hosszú évtizedek óta kínálja szemet gyönyörködtető terményeit a vásárlóknak.

 

Lendvai Lászlóné

„40 éve árulok a szombathelyi piacon. Most a szezonja az őszibaracknak, nektarinnak, szezonális gyümölcsöknek, nyári almának, most azok mennek legjobban. Az eltenni való uborka, kovászos uborka.”

 

A szilva kilója átlagosan 250, a nyári almáé 350 a ringlóé pedig 300 Ft-ba kerül. Szőlőből egyelőre csak import kapható, átlagosan 700 Ft-ért. Az eladók szerint a hazai dinnyére még várni kell, a külföldről felvásároltat 150 Ft-ért kínálják. A barackfélék közül a nektarin kilóját 250-350 Ft között adják, a sárga- és fehérhúsú barack kilója átlagosan 300 és 400 Ft. A tapasztalt háziasszonyok szerint az átlagosan 400-700 Ft között mozgó sárgabarackból lehet a legfinomabb lekvárt készíteni.

 

„Annyit mondhatok, hogy meg kell mosni hideg vízben, utána forró vízbe beledobni pár percre, lehúzni a héját, aztán kimagozni majd le kell cukrozni. Másnap felfőzni a forrástól számítva 20 percig és slussz.”

 

A zöldségfélék közül is a nyáron terem a legtöbb. Elképzelhetetlenek ezek a hónapok uborkaelrakás nélkül.

 

Palatil László

„Legjobban figyelni kell, hogy ne legyen olyan pudvás meg olyan megnyomott, hanem olyan kicsi, egészségesek legyenek, olyan 6-7 cm-s a télire való, a másik uborka meg savanyúnak az a nagyobb fajta, annak a legjobb a magtalan, én általában ezt használom.”


Kapható már patisszon, cukkini és tök is. Ezek átlagosan 150 Ft-ért vásárolhatók. A tapasztalatok szerint egyre többen fedezik fel ezeknek a tökféléknek jótékony hatásait a belőlük készíthető ínyencségek révén.