Szinte alig kell sorban állni ebben a szombathelyi nagyáruházban, a halpultnál háromszor annyi eladó dolgozik, mint egyébként. Az éves mennyiség harmadát ilyenkor értékesítik.
Naponta kétszer érkezik a hazai élő pontyszállítmány, amit folyamatosan dolgoznak fel, egy részét pedig előre lecsomagolják.
Koronczay Ernő – üzemvezető, Szombathelyi Metró Áruház
Elsősorban a magyar halakat keresik, édesvízi halakat, pontyot főleg különböző feldolgozottságban. Azon kívül nagyon viszik a lazacot, ami tengeri hal, és hát nem igazán hagyták az utolsó pillanatra a kedves háziasszonyok és a vásárlóink, elindult a roham már több mint egy hete.
Pontyfilé, pontyszelet, afrikai és magyar szürkeharcsa, lazac – ezek a legkelendőbbek ilyenkor.
Az ünnepi menü hagyományosan elképzelhetetlen hal nélkül a legtöbb magyar háztartásban.
Varga Anett
„Halászlé fog ebből a sokfajta halból készülni, meg ilyen székely szűzpecsenye gombamártással, úgyhogy egy kicsit változatos a menü.”
Frigy Józsefné
„Most vettem lazacot, az a főmenü, hát meg lesz majd más is.”
Horváth Péter
„Pontyot vásároltam, arany durbincsot, meg fekete tőkehal filét. Dorozsmai molnárponty lesz a menü, akkor megsütjük a durbincsokat úgy natúr, grillen, és a tőkehalból meg valószínű vagy rántott lesz, vagy valami natúr halszelet.”
A legtöbben a friss halat jobban kedvelik a fagyasztottnál. Az élőhal vásárlás azonban az utóbbi években visszaesett. Egy kilogramm élő ponty ára 900 forint körül mozog, a filé és a szelet pedig 2.400-2.500 forintba kerül. A halak áfája 2018 januárjában csökkent 5 %-ra, az árak az elmúlt egy évben 6-7 %-kal nőttek.
Hírek
Az európai átlag harmadát, mindössze 6-7 kg halat fogyasztanak a magyarok évente
Karácsonykor azonban valószínűleg egy asztalról sem hiányzik majd ez az egészséges táplálék. A halászlé vagy a rántott hal elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek hazánkban.