Veszélyes üzem a vendéglátás, főként a nyári hőségben. A tejtermékkel, tojással és hússal dolgozó egységekben a megszokottnál is jobban oda kell figyelni, hogy a beszerzéstől az árusításig tartó hűtőlánc ne szakadjon meg. A cukrászsütemények és a fagylalt alapanyagai romlandóak, ezekből most inkább kevesebbet, de gyakrabban rendelnek a kereskedők.
Barkiné Novák Mária - üzletvezető, Claudia Cukrászda
“A fagylalttárolásnak megvannak az előírásai, amelyeket fokozottan be kell tartani.Csak annyit készítsünk, amit felhasználunk. Amit felhasználunk, azonnal fagyasszuk le, és ott is fokozottan figyelni kell a szavatossági idő betartására.”
A nagy melegben a hűtőgépek sem működnek tökéletesen, ezért ajánlott erre is odafigyelni. Július 1-jétől augusztus 31-éig kiemelten ellenőrzik a hatóságok az idegenforgalmi területen működő éttermeket és a szezonális élelmiszereket árusító büféket. Különösen nagy figyelmet fordítanak a zöldségfélék, a grillételek, és természetesen a sütemények, fagylaltok vizsgálatára, illetve az ezekkel kapcsolatos előírások betartására.
Szamosfalviné Papp Katalin - osztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály
“A tapasztalataink azt mutatják, hogy ez évről évre javul. Tehát a vállalkozók már sokkal jobban ismerik azokat a jogszabályokat, magukévá tették, amelyek rájuk vonatkoznak. Úgyhogy sokkal kevesebb probléma mutatkozik, legalábbis az eddigi ellenőrzések során, mint az elmúlt években.”
A szakember elmondta, hogy ha találnak is hiányosságot, az inkább a nyomonkövetés dokumentálásával függ össze. Egyálalán nem jellemző, hogy szalmonellával fertőzött élelmiszerrel találkoznának, ugyanis sok fagylaltárus ma már kifejezetten fertőtlenített tojást vásárol, így ezzel a veszéllyel már kevéssé kell számolni. Az Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály ez idáig a nyáron 35 egységnél vizsgálódott Vas megyében, de a termékekkel egy esetben sem volt probléma. Az ellenőrzések a karneváli időszakban is folytatódnak.