Hírek

A kedvező időjárás ellenére sem reménykedhetnek rekordtermésben a szőlészete

2024. augusztus 28., 16:30

A kedvező időjárás ellenére sem reménykedhetnek rekordtermésben a szőlészetek. A környezeti hatások mellett a vadkár és a munkaerőhiány is nehezíti a gazdák dolgát. A nyári meleg nyomán körülbelül három héttel korábban kezdhetik a szüretet, hogy Szent Márton napjára elkészüljön az újbor.

A kedvező időjárás ellenére sem reménykedhetnek rekordtermésben a szőlészete

A szokottnál korábban kezdődhet a szüret a vashegyi dombokon, ahol csaknem tucatnyi szőlőfajtát termesztenek. Ígéretesen kezdődött az év, hiszen fagymentes volt a tavasz és a meleg nyári időjárás is kedvezett a gyümölcsöknek. Ennek dacára sem számíthatnak rekord termésre a gazdák. 

Árva Pál - szőlész, borász, Szent Márton Pincészet
- Úgy gondolom, hogy összességében véve növényvédelmi szempontból mindig egy fontos dolog a szőlőnél: közepes évet zárhatunk. Vannak most is olyan területek, ahol nagyon problémás a helyzet - elsősorban, aki nem tudott korán a peronoszpóra ellen védekezni, ott nem nagyon fog szedni termést. Viszont a többi rész, ami megmaradt vagy aki jól vigyázott rá, ott azért elég egy közepes termés, tehát nem lesz rekord év. De úgy gondolom, hogy mennyiségileg nem lesz probléma. 

A biológiai betegségek mellett a környezeti hatások is megnehezítették a szőlészek dolgát. A csapadék mennyisége megfelelő volt, ami a régebbi, 10-15 évvel ezelőtt telepített szőlőtőkék esetében elegendőnek bizonyult. A friss telepítéseknél viszont öntözni kellett a gazdáknak, dacára annak, hogy a vaskeresztesi térségben az agyagos talaj jól őrzi a vizet. Problémát jelent a légköri aszály is, a rendkívüli száraz levegő és alacsony páratartalom károsítja a növények leveleit. A meleg nyár és a környezeti tényezők együttes hatásának következményeként pedig a szüret is korábban kezdődik.

Árva Pál - szőlész, borász, Szent Márton Pincészet
- Ami a minőséget illeti, itt van a kapuba a szüret - szerintem olyan három héttel korábban vagyunk. Ma mértem mielőtt jöttek 17-18 cukorfokúkat lehet azt már szüretelni. Persze nem mindegyik fajtánál. De úgy gondolom, hogy kell is, mert a szárazság az látszik a leveleken, megviseli a növényeket. Emellett fogy is a szőlő, a vadak eszméletlen módon szeretik most, ugye más víz nem nagyon van és egész sorokat lelegelnek. Főleg a disznók, őzek és megjelentek a seregélyek is. 

Megoldandó feladat a szőlészetek számára a munkaerő biztosítása is, az osztrák határ közelsége érezteti az elszívó hatást. Ezt az átlagon felüli bérezés és a munkásszálló biztosítása sem tudja kompenzálni. A szüretet követően készülhet az újbor, azt a hagyomány szerint Márton napján lehet majd először megkóstolni.