„Egy hete készült a szőlőlekvár, Izabella szőlőből készült. Először le van csumázva, aztán megforraljuk, átpasszírozzuk, és újra van főzve addig, míg be nem sűrűsödik.”
A lekváros kalács mellett számos finomsággal várták a vendégeket a lukácsházi aszalós napon. Hetedik alkalommal nyitották meg a pincés-kemencés helyszíneket azért, hogy megismertessék a szőlőhegy értékeit. Némethék Szombathelyről rendszeres látogatói a rendezvénynek.
Némethné Gyöngyösi Kármen
„Voltunk már tavaly is az aszalt napokon, illetve februárban el szoktunk jönni a disznós napokra, ami szintén nagyrendezvényük a lukácsháziaknak. Egy nagy összefogás, az Aszalt napokon pedig a nagyon finom aszalt gyümölcsöket, szilvát, almát kóstoltunk eddig, és reméljük a további pincelátogatásokon is ugyanez várható.”
Németh Gábor
„A langallót mindenképpen. Itt most nagy újdonság nekünk az a kis lángos, amit éppen készítenek. Megkóstoljuk azt is.”
Sültek az aranyló lángosok, amelyek nagy kedvencei voltak az idei rendezvénynek tejföllel és sajttal kínálták. (15.06) itt pedig langalló készült a kemencében, amelyre aztán lila hagyma is került.
Csejtei Péter - főszervező
„Mindenki azt gondolja és jól is tudja egyébként, hogy a kemence önmaga sütésre és főzésre szolgál, de azért régen a kemencét használták a nyár végén betakarított gyümölcsök tartósítására, aszalására. Így tulajdonképpen az a rendezvény arra is hivatott, hogy megmutassa az ősz ízeit, a hegyen termett gyümölcsök tárolási módját, az aszalást.”
A lukácsházi aszalós napon ezúttal az eddigieknél több, 17 kemencés pince várta a hamisítatlan ízek kedvelőit, akik az ételek mellett a rendezvényre készült saját bögrében (4.04) a hegy levét is megkóstolhatták, (16.27) és persze nem maradt el a gyerekek és mindenki kedvence, a sült gesztenye sem.
Hírek
17 kemencés pince nyitotta ki kapuit szombaton a Csömötei Szőlőhegyen
Lukácsháza 7 évvel ezelőtt indította évszakos programsorozatát, hogy a település értékeinek megismertetésén kívül gasztronómiai élményeket is szerezzen a látogatóknak. A böllérfesztivált az Ivó-napi hegybejárás, majd az augusztusi kenyérünnep követte, ezúttal pedig az aszalt gyümölcsök napját tartották.