Hírek

Weöres Sándor inspirálta a Mesebolt Bábszínház idei évadának utolsó premierjét

2024. április 17., 18:36

Weöres Sándor inspirálta a Mesebolt Bábszínház idei évadának utolsó premierjét. Az ABC-Betűjátékban nem a szöveg, hanem a mozgás dominál, így jelenítik meg a színészek a jeleneteket a színpadon. A darabban a gondolkodás absztrakcióját mutatják meg különleges színházi elemekkel.

Weöres Sándor inspirálta a Mesebolt Bábszínház idei évadának utolsó premierjét

Weöres Sándor ABC című műve inspirálta a Mesebolt Bábszínház idei évadának utolsó bemutatóját. A darab azt a folyamatot mutatja be, hogyan ismerkednek meg a gyerekek a betűkkel, hogyan állnak össze belőlük a szavak, és a kicsik végül miként tanulnak meg olvasni.

Bartal Kiss Rita - rendező

“Ezt a nagyon furcsa neurológiai folyamatot próbáltuk a művészet eszközeivel kibontani és megtalálni ennek azt a játékos rétegét,amivel egy kicsit a gyerekekben és bennünk is az írástanulás, a gondolkodás, a szabad gondolkodásról beszélünk egy kicsit vagy játszunk egy kicsit a zene nyelvén, a mozgás nyelvén, az animáció nyelvén, a szavak nyelvén Weöres Sándor segítségével egy kicsit, ő volt a szellemi inspirációnk elsősorban.”

Az egyedi darab több hónapos alkotási folyamatából a színészek nemcsak játékkal, hanem ötletekkel is kivették a részüket. Az ABC-Betűjáték nem szövegcentrikus, ezért nem is készült hozzá szövegkönyv.

A gondolatokat szavak helyett mozgással jelenítik meg a színpadon.

Góbi Rita - koreográfus

“Szerintem minden egyes mozdulat az kifejez valamit, és mivel nekem az egész életem a tánc, a mozdulatok körül forog, ezért itt is nagyon inspiráló volt, hogy mondjuk egy betű az hogyan rajzolódott ki a testen.“

Az ABC-Betűjátékban Weöres Sándor hangja is hallható. A darabot vasárnap mutatják be a Mesebolt Bábszínház Lázár Ervin-termében.