Hírek

Végéhez ért a Smidt múzeum állandó kiállításának négy ütemben történt megújítása

2012. október 12., 16:46

Utoljára a gyűjtőszenvedélyéről ismert sebészorvos szakmáját bemutató történeti rész újult meg. Az orvostörténeti tárlat igazi különlegességeket sorakoztat fel, olyan egyedi, Magyarországon, sőt Európában is ritkaságnak számító régiségekkel, amelyek jól reprezentálják az orvostudomány fejlődését egészen az ókortól a 20. századig.

Végéhez ért a Smidt múzeum állandó kiállításának négy ütemben történt megújítása

Ennek a röntgennel felszerelt teherautónak a makettje az egyik különlegessége az orvostörténeti kiállításnak. A harctérre kivihető, sebek ellátását megkönnyítő szerkezet a körmendi származású Gergő Imre 1913-as találmánya. Smidt Lajos a történelmi emlékek mellett szívesen gyűjtötte a szakmájához kötődő tárgyakat is. 

Keppel Csilla igazgató, Smidt Múzeum
Az orvostörténeti gyűjteményével, azt mondhatjuk, hogy a kedvenc területét tárjuk fel, vagy mutatjuk be, a kedvenc szó mögött azt értem, hogy olyan ritkaságokat mutatunk be, ami országosan egyedi.

A kiállítás a római kori sebészeti eszközöktől a középkori könyritkaságokon át a 19-20. századi seborvoslási eszközökig változatos módon mutatja be az orvosszakma múltját A válogatásban Széll Kálmán professzor nyújtott segítséget.

dr. Széll Kálmán ny. főorvos
Ezek már avítt eszközöknek számítanak, de érdekességképpen rámutat, hogy milyen műszerekkel, eszközökkel dolgoztak régen, így jobban le tudjuk mérni a haladást a mai világhoz képest.

Látványossága a tárlatnak a szombathelyi tartalékkórház enteriőrje Pető Ernő ezredorvosi egyenruhájával. A kiemelkedő orvosszemélyiségek tárgyai mellett helytörténeti emlékeket is gyűjtött Smidt Lajos, akire a kiállítás megnyitóján Prugberger Emil emlékezett.

dr. Prugberger Emil elnök, Egészségügyi Bizottság
Egy gyógyító ember volt, és hihetetlen szenvedélye, ami valamennyi orvos fölé emelte, ez a gyűjtőszenvedélye volt, s ez a gyűjtemény, amit itt alkotott, gyakorlatilag a semmiből, ez a városnak az ékessége, valamennyiünk büszkesége.

A múzeum orvostörténeti részlegének átadásával befejeződött a Smidt Múzeum állandó kiállításának négy részletben történő felújítása, amelyet az intézmény az Alfa-programból finanszírozott.