Hírek

Több szemétszedést is szerveztek a hétvégén a városban

2024. március 25., 10:49

Több szemétszedést is szerveztek a hétvégén a városban. Megtisztult a belváros, a Joskar-Ola lakótelep és a Parkerdő is. Az akciókhoz sok önkéntes csatlakozott.

Több szemétszedést is szerveztek a hétvégén a városban

A víz világnapja alkalmából pénteken délután négy órától önkéntes szemétgyűjtést szerveztek a belvárosi Gyöngyös-partra. A résztvevők a Pável Ágoston sétányon szedték a szemetet, a Vigyázzunk Együtt Szombathelyre-feliratos zsákokat és a kesztyűket a szervezők biztosították. Végigjárták a patalpartot, a töltést, a kerékpárút és járda melletti zöldterületet, összeszedték az eldobált papírhulladékot, üvegeket, cigaretta csikkeket. 240322szemetszedes_joskarola Aznap délután 5 órakor a Joskar-Ola lakótelepen, a Pázmány Péter körút végén lévő buszfordulónál is önkéntesek gyülekeztek, hogy a Városi Nagytakarítás keretében megtisztítsák a lakótelepet. Kelemen Krisztián, a körzet képviselője vezetésével indultak neki, hogy összegyűjtsék a környékről a szemetet. 240323parkerdo_szemetszedes Szombatra A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport szervezett hulladékgyűjtést. Hat éve alakultak, az alapító tagok, észlelve a Parkerdőben illegálisan lerakott szemetet folyamatosan szervez hulladékgyűjtő akciókat a telektulajdonosok és más lelkes önkéntesek részvételével.

Kapy Anita - alapító, A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport

“Most már 2000 fölött van a tagjaink száma, nagyon sokan aktívak közülük szerencsére, úgyhogy hát a szemétszedéseken is nagyon sokan el szoktak jönni, és támogatják ezt a kezdeményezést, úgyhogy hát idén bízunk abban, hogy kevesebb szemét lesz, bár sajnos nem ezt mutatja, ahogy járkálunk az erdőben, sétálgatunk, de azért bízunk benne, hogy kevesebb hulladék jön össze idén.”

A kezdeményezést a városban működő egyesületek is támogatják.

Kapy Anita - alapító, A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport

“A Nagycsaládos Egyesülettől is kapunk zsákokat, ezek használt zsákok, ők ebben kapják a pékárult, amit adományként kapnak, és, hogy ne menjen kárba és a szemétbe a zsák, ezért mindig, minden éven nekünk adják ezeket a használt zsákokat és így fel tudjuk használni a szemétszedésnél. “

A szombati szemétszedési akciót reggel 9 órakor indították a szalonnasütők környékéről. 3:46 A szervezők kesztyűkkel és zsákokkal várták az önkénteseket. Sokan csatlakoztak most is.

Ragats Henrietta

“Itt lakunk a közelben, szeretünk ide kijárni a kutyákkal, és nagyon zavar, hogy minden nagyon szemetes, úgyhogy ezért szoktunk minden évben kijönni és segíteni a szemétszedésben, mert azt hiszem fontos, hogy tiszta legyen a környezetünk.”

A szemétszedésen a csoport tagjai mellett Kelemen Krisztián és Németh Ákos önkormányzati képviselők is részt vettek. Az önkéntesek rengeteg szemetet szedtek össze most is. Üdítős dobozok, alkoholos üvegek, édesség-csomagolások, keréktárcsák és gumik tömkelege került zsákba, amiket a szemétszedők a forgalmat nem akadályozva, a Jégpince út szélére helyeztek el. Olyan hulladékot is találtak, amit már kihozni sem lehetett: ez a traktorgumi láthatóan jó ideje itt hever, benőtte a moha.

A nap végén a zsákokat összeszedték, és konténerbe dobták. A veszélyes hulladékot külön gyűjtötték.