Hírek

Színházavató ünnepség szombaton

2011. január 17., 17:40

 A Weöres Sándor Színház teljes társulata fellép Az ember tragédiája című darabban. Ezzel az előadással avatják fel január 22-én, a Magyar Kultúra Napján az új színházépületet. Hétfőn sajtótájékoztató keretében ismertették a nyitóünnepség programját.

 

 

 

 

Színházavató ünnepség szombaton

Színház már az ókori Savariában is volt, a Kálvária domb környékén állhatott - kezdte a szombathelyi színházalapítás történetének felelevenítést a polgármester. Puskás Tivadar azt is elmondta, hogy 1880-ban nyitották meg a város első kőszínházát a mai Berzsenyi téren, ami azonban a 2. világháborúban végzetes bombatalálatot kapott. 2007-ben alapította meg a közgyűlés a Weöres Sándor Színházat. Bár a város 1 milliárd 850 millió forintot kapott a központi költségvetésből egy új színház építésének előkészítésére, további forrást nem tudtak biztosítani. Így a támogatás összegének jelentős részéből, 1, 6 milliárd forintból az egykori Helyőrségi Művelődési Otthont építették át. 


 Jordán Tamás - igazgató, Weöres Sándor Színház
 " Mi úgy tekintjük 22-ét, hogy az a város ünnepe. A színház boldog, hogy kapott egy épületet, hogy jó otthonunk lesz, amiről ugyan szívesen beszélek, de tulajdonképpen ezt a város köszönheti magának."

Jordán Tamás igazgató arról is beszélt, hogy jelenleg 3200 bérletese van a színháznak, de már a következő évadban közel 5000 bérletvásárlóra számít. A sajtótájékoztatón Lazáry Viktor alpolgármester a jövő legsürgetőbb teendőit vázolta.


Lazáry Viktor - alpolgármester
"A következő hónapoknak lesz a feladata, hogy a színház helyét megtalája Szombathely kulturális életében, Szombathely kulturális intézményrendszerében."

Január 22-én este 6 órakor kezdődik a színházavató ünnepség. A programot a szervező, Mérei Tamás ismertette. A polgármester köszöntője és az épületet ökumenikus megáldása után a színház aulájában kállítás nyílik, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter és Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár mond beszédet. Ezt követően Az ember tragédiája című előadást láthatja a közönség.