Hírek

Színháztörténeti pillanat

2011. január 24., 12:25

Felavatták a Weöres Sándor Színház új épületét Szombathelyen. Az esemény mérföldkő a város életében és jelentős állomása a hazai színháztörténetnek. Sokáig Szombathely volt az egyetlen megyeszékhely, amelynek nem volt állandó kőszínháza.

Színháztörténeti pillanat

A nyitó előadásról készült összefoglalót az alábbi linkre kattintva nézhetik meg.

Több száz meghívott vendég és érdeklődő gyűlt össze az Akacs Mihály utcában szombaton. Az avatóollót a Savaria legio tagjai hozták el. 67 év után lett ismét színháza Szombathelynek. Az egykori Helyőrségi Művelődési Otthont alakították át, mostantól itt dolgozik a társulat.

Jordán Tamás - igazgató, Weöres Sándor Színház
"Nagyon vártuk ezt a pillanatot, rengeteget dolgoztunk érte, mindenki boldog, hogy elérkeztünk idáig."

Puskás Tivadar ünnepi beszédében felelevenítette a szombathelyi színjátszás 2000 éves történetét, és a város ékességének nevezte az új épületet.

Puskás Tivadar - polgármester
"Ez egy helyőrségi klub volt, nyomait még lehet látni, de teljesen megváltozott az épület, a 21. századnak megfelelő."


Az aulában kiállítás nyílt Szombathely színháztörténetéről, és bemutatták azt a Weöres Sándor portrét is, amelyet Csonka Ernő festőművész ajándékozott a színháznak. A színházépület ökumenikus megáldását követően a nagyteremben folytatódott az ünnepség. Zsúfolásig megteltek a széksorok. Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: az új színházat közös munkával, együttes erővel sikerült létrehozni. Szőcs Géza államtitkár a Padlásablak című Weöres Sándor vers kéziratát, hozta el ajándékba a színháznak. Az államtitkár szerint az avató jelentős pillanat nemzeti kultúránk történetében.

Szőcs Géza - kultúráért felelős államtitkár
"A magyar kultúra értékszempontjai megkövetelik, hogy a nagyobb városokban legyen egy kőszínház. Minél több városban lesz, annál több város mondhatja el magáról, hogy ilyen értelemben is nagykorú lett."


Az ünnepi beszédeket követően felgördült a függöny, és Madách Imre: Az ember tragédiája című drámájának díszelőadásával hivatalosan is megnyitotta kapuit a Weöres Sándor Színház.