Hírek

Strand lehet Kőszeg határában

2010. július 30., 16:36

Strandot, sportolásra alkalmas területetet és egy horgászparadicsomot álmodnak a lukácsházi tavak mellé a szakemberek. Az árvíztározó tér közelében összesen 25 hektárnyi területen 2 állandó vízfelületű tavat alakítanak ki.

Strand lehet Kőszeg határában

A nagyobb, 16 hektáros tónak a közút felőli oldalán strandolhatnának a kikapcsolódásra vágyók, a túlsó part a horgászoké lehet - mutatja a tervet Kőszeg polgármestere. Ezen az is látszik, hogy a Gyöngyös mentén kiépített kerékpárút vezetne a tavakhoz. Az önkormányzat épp a város rendezési tervének most esedékes felülvizsgálatán dolgozik. Az új szabályzatba már beépítik a strand kialakításának lehetőségét is.

Huber László - polgármester, Kőszeg

"Ha mi most ennek a fürdőkialakításnak a lehetőségét megteremtjük, akkor a későbbiekben akár pályázat útján, akár magántőkéből egy ilyen fürdőt el lehet képzelni."

A tavakat a Gyöngyös-patakból töltik majd fel vízzel, ezeket az ártértől töltés választja el.

Nádor István - igazgató, Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

"Ahonnan most a földet hordjuk, és majd 1 hónap múlva tavak lesznek itt, egy töltéssel körbe vannak véve, hogy az árvíz ezekbe ne folyhasson bele."

A kisebb tó néhány éven belül az állat- és növényvilág számára biztosít majd zavartalan élőhelyet.

Dr. Markovics Tibor - osztályvezető, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

"Látványos lesz egyből azt követően, hogy vízzel elárasztják ezt a területet. A madárvilág: a sirály, a nagykócsag, a szerkő, és még sok minden lehet itt, ami alkalmilag, esetleg fészkelőhelyként megjelenhet."

Bár a terület hasznosítására elvileg öt éven belül nem kerülhet sor, a kőszegi önkormányzat bízik abban, hogy tárgyalások útján ez az idő rövidebb lehet.