MNB - 2
MNB

Hírek

Régi álom vált valóra

2011. január 24., 16:21

1991-ben született meg az első olyan közgyűlési határozat, amelyben a város képviselői kinyilvánították színházalapítási szándékukat. Többszöri sikertelen próbálkozás után 2007 áprilisában az Ipkovich György vezette testület Jordán Tamás Kossuth-díjas színművészt, a Nemzeti Színház korábbi igazgatóját bízta meg a szombathelyi teátrum koncepciójának kidolgozásával. Öt hónappal később a közgyűlés megalapította a Weöres Sándor Színházat.

 

Régi álom vált valóra

2007. szeptember 27-én a közgyűlés egyhangú döntése nyomán létrejött az új szombathelyi színház. Jordán Tamás igazgató az egykori HEMO épületét választotta ideiglenes játszóhelyül. A kormány később úgy határozott, hogy 1 milliárd 850 millió forintot biztosít egy új kőszínház előkészítésére. Az öt lehetséges helyszín közül a Március 15. teret választották ki, a tervezésre 30 millió forintot költött a város. 2009-ben nyilvánvalóvá vált, hogy a mintegy 6 milliárdos beruházást a kormány nem tudja támogatni, a város pedig egyedül képtelen megvalósítani. Ezért a közgyűlés úgy döntött, hogy az épület előkészítésére kapott összegből a HEMO-t építik át. A közbeszerzési eljárást a ZÁÉV Zrt. nyerte, 2010. február végén megkezdődtek a munkálatok. Az épületet részlegesen lebontották, kibővítették, elkészült egy új szárny. Alapterülete a korábbinak közel a kétszeresére nőtt. A színház az építkezés ideje alatt is működött, a társulat ideiglenesen az MMIK-ba költözött át. Idén januárban, határidőre befejeződtek a kivitelezési munkák, és a színészek birtokba vehették az új épületet.

Jordán Tamás - igazgató, Weöres Sándor Színház
"Minden annyira jó méretben van benne, logisztikailag tökéletes, mindenki jól érzi magát benne."

Öt helyen építettek színpadot. A nagyterem 280 férőhelyes, a legmodernebb technikával szerelték fel. Az épület színházi előadások mellett kiállítások, koncertek, filmvetítések megrendezésére is alkalmas. A szombati avatón megjelent vendégek, közéleti személyiségek, intézményvezetők, tisztségviselők egyöntetűen üdvözölték a színház létrejöttét.

Kovács Ferenc - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Azzal, hogy most egy önálló társulattal megnyitja kapuit a város, a megye kulturális életében új távlatok nyílhatnak."

Dr. Czetter Ibolya - elnökhelyettes, NyME-SEK
"Nagyon boldog vagyok, különleges ünnepnek tartom ezt, áhítattal vagyok itt a színház épületében."

Halmosi Zsolt - r. dandártábornok, Vas megye rendőrfőkapitánya
"Én az egész építékezést végignéztem, telekszomszédként láttam, ahogy kinő a földből ez az új épület, nagy álma teljesül ezzel a szombathelyi polgároknak.

Gregersen-Labossa György - evangélikus lelkész
"Most egy új épület van, ez egy új lehetőség, nagyon örlök, hogy Weöres Sándor nevét kapta. Bízom benne, hogy értékes pillanatokat okoz majd, és abban is, hogy egyre bővül majd azok köre, akik ezt a házat látogatni fogják."

Dr. Ipkovich György - országgyűlési képviselő, Szombathely polgármestere (2002-2010)
"Én úgy gondolom más város lett Szombathely azzal, hogy színháza van. Tartása más lett, öntudata más lett. Kellett ez a műhely, ami kisugárzik a városra."

Az ember tragédiája mellett még négy bemutatót láthat a közönség ebben az évadban: a Kabarét, a Pygmaliont, a Naftalint és Az ügynök halálát is színpadra állítják. Februárban pedig indul a Theatér programsorozat beszélgetésekkel, kulturális csemegékkel.