Hírek

Nagyüzem van a Vas Megyei Kormányhivatal Erdőgazdálkodási Főosztályán

2015. október 15., 17:17

A szabályok szerint ugyanis külföldi vadászok esetében az elejtett vad trófeáját 30 napon belül minősíttetni kell. A gímszarvas vadászati idénye szeptember elsején kezdődött. Azóta 460 trófeát bíráltak el Szombathelyen.

Nagyüzem van a Vas Megyei Kormányhivatal Erdőgazdálkodási Főosztályán

Hatalmas agancsokkal érkeztek a kormányhivatal vadászati főfelügyelőjének irodájába a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai. A Káld-Hidegkúti vadászterületen ejtették el vendégvadászaik ezeket a gímszarvasokat. Az erdészet Vas megyében 9 vadászterületen gazdálkodik. Évről évre meghatározzák a vadállomány optimális mennyiségét. Eszerint szeptembertől január végéig 220 gímbikát kell a vasi állami erdőkben elejteni.

Pukánszki Zoltán vadgazdálkodási csoportvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Ebből szeptemberben és október elején 92 bika került terítékre. Összességében azt tudjuk elmondani, hogy a középkorú, öreg bikáknak jelentős része terítékre került. Tehát a következő, téli időszakban a fiatal egyedek selejtezése fog következni.

A cél az, hogy a legjobb képességű bikákat hagyják benn az állományban, így javul a minőség. A vadászoknak ezért az elejtés előtt mérlegelniük kell, selejtesnek számít-e a bika, vagy elérte-e már a lőhető kort. A törvény szerint minden elejtett vad trófeáját kötelező bemutatni a hatóságnak.

Szalay Árpád vadászati főfelügyelő, Vas Megyei Kormányhivatal
30-35 db-nál egy nap nem tudunk korrekten elbírálni, mert rengeteg adat van, aminek a felvétele kötelező. Pontszámot adunk, ami alapján érmet kell kiosztani. Hatósági bizonyítványt kell kiadni minden trófeára, ami kíséri egészen az elejtő faláig.

Mérik többek között az agancs súlyát, hosszúságát, vastagságát, és nézik az esztétikai értékét, valamint megállapítják az állat korát is.

"A középkor vége felé járó bika. A mi vasi állományunkban ez jónak számít. Jó kilövés, nincs elmarasztalva az elejtő."

A korai kilövésért ugyanis vadgazdálkodási bírsággal sújtják a vadásztársaságot.

Ezen a napon a Szombathelyi Erdészeti Zrt. két ezüst és két bronzérmet kapott a trófeákért. Tavaly 30 éves rekordot döntött egyik vendégvadászuk, ugyanis 14 kg 87 dekás agancsú gímszarvast ejtett el a társaság nádasdi vadászterületén. Az idei szezon megyei legjobbjait október 16-án tekintheti meg a vadásztársadalom a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Káld-Hidegkúti vadászházánál tartott III. Vas Megyei Gímszarvas Trófeaszemlén.