Hírek

Motorosok a balesetmegelőzésért

2010. szeptember 06., 15:56
Egyre jobb a motorosok és autósok viszonya az utakon, odafigyelnek egymásra, és kevesebb a baleset, ezen kívül a KRESZ ezévi változásai is könnyítették a kétkerekűt vezetők dolgát - ezt mondták a hétvégi motoros nap szervezői. A rendezvény célja a motorosok találkozásán túl a balesetek megelőzése volt.
Motorosok a balesetmegelőzésért

Vas megyében tavaly az első kilenc hónapban 12 személyi sérüléses balesetet okoztak motorosok, ebből kettő volt halálos kimenetelű. Ehhez képest az idei év azonos időszakában harmadával kevesebb, nyolc baleset történt, ebből egy volt halálos. A motorosokat nem védi a karosszéria, nagyobb a sérülésveszély, mint az autósok esetében, épp ezért is fontos a megelőzés, a minél nagyobb vezetéstechnikai felkészültség - mondják a Szombathelyi Motoros Egyesület tagjai, akik a hétvégi balesetmegelőzési napot szervezték.

Sinkovits Tibor - elnökségi tag, Szombathelyi Motorosok Egyesülete
"Célja lenne, hogy összehozzuk a motorosokat, jobban megismerjék őket az emberek, és a balesetek megelőzése miatt."

A motorosok speciális pályán próbálhatták ki tudásukat a hétvégi balesetmegelőzési napon. Az akadályokat egy 22 éven át motoros rendőrként dolgozó vezetéstechnikai kiképző állította össze. Elsősorban a kanyarodást és a szűk helyen történő manőverezést lehett gyakorolni. Sok nézőt vonzott a triál bemutató is.

A mentők, a Vöröskereszt és a tűzoltók látványos mentési gyakorlatában két autó és egy robogó ütközését szimulálták. A baleset három sérültjét kellett ellátni. Az egyik kocsit daruval emelték odébb, hogy hozzáférjenek a benne ülő férfihoz, akit erővágóval kellett kiszabadítani a roncsból. Az érdeklődők megtudhatták azt is, mit tegyenek, ha balesetet látnak.