Hírek

Kínai erdészek Vas megyében

2016. június 20., 08:06

Vas megyében kezdte az együttműködést, a közös kutatási lehetőségeket feltérképező magyarországi látogatását a Kínai Népköztársaság Erdészeti Tudományos Akadémiájának vezetősége. A hat fős, magas rangú delegációt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. látta vendégül.

Kínai erdészek Vas megyében

Egy öreg tölgyet vizsgál a kínai Erdészeti Tudományos Akadémia elnöke és a sárvári Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója az Európában is egyedülálló természeti és erdőgazdálkodási értékekkel bíró Farkaserdő közepén. Itt és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által kezelt többi állami erdőben számos kísérlet és mintaprogram fut. Kína az erdészeti kutatások, az erdőgazdálkodás területén szorosabb együttműködésre törekszik a közép-európai országokkal.

Zhang Shougong elnök, Kínai Erdészeti Tudományos Akadémia
"A Kelet európai országok, így Magyarország és Kína között nagyon jó az együttműködés. Pl. Magyarországról akácot telepítettünk Kínában és ezek nagyon jól nőnek. A Kínai Tudományos Kutatási Minisztérium és a magyar társintézmények között 3 projekt áll most kidolgozás alatt. Az egyik az akácokat, a másik dísznövényeket, a harmadik pedig a nyár kéregbetegségek közös kutatását érinti."

A magas rangú kínai delegáció európai körútjának osztrák állomása után a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet meghívására érkezett Vas megyébe.

Borovics Attila főigazgató, NAIK Erdészeti Tudományos Intézet
"Egy kollégám az elmúlt években olyan munkát végzett, amire a kínaiak is felfigyeltek, és most egy közös projektben a nemes nyár kéregbetegségeivel kapcsolatban egy tudományos alaphoz pályáztunk Kínában, és úgy tűnik, hogy egy nyertes pályázattal közös erőfeszítést tudunk tenni ennek a betegségnek a leküzdésében."

A klímaváltozás miatt egyre inkább felértékelődik a faanyag, többek között ezért az Erdészeti Tudományos Intézet kutatásai iránt számos ország érdeklődik - mondta el híradónknak a főigazgató. A kínai szakemberek látogatása fontos lépés volt a két ország erdészeti együttműködésének kialakításában.