Hírek

Április első hétvégéjén nyit a Jeli Arborétum

2015. március 30., 16:27

Az Európában is egyedülálló kertben már most virágzik a rododendron korai fajtája, emellett számos hagymás növénykülönlegesség is kinyílt már. A Jeli Varázskertet működtető Szombathelyi Erdészeti Zrt. szeretné, ha kora tavasztól késő őszig tartó turisztikai attrakcióvá válna az arborétum.

Április első hétvégéjén nyit a Jeli Arborétum

A Jeli Varázskert már most elbűvölő. A Gróf Ambrózy Migazzi István alkotta arborétumot nem csak nyáron, hanem már kora tavasztól érdemes felkeresni.

Ruborits Tamás
Ez a faj idén már februárban is kinyílt, még hó is volt rajta, valóban ő az elsők között van. Míg a későbbi fajták június végéig virítanak, de a legnagyobb tömegben május 1-2. hetében láthatunk itt virágzó cserjéket. - 4.20

A Jeli Arborétum nem csak havas szépében, azaz rododendronban gazdag, hanem különböző hagymás növényekben is. Tömegével nyílik a kertben a krókusz, megtalálható a kakasmandinkó, valamint az árnyékosabb helyeken még mindig virít a hóvirág és a tőzike is.

A több mint 100 hektáros arborétumban a Föld 10 tájegységének jellemző fáiból álló erdőrészlet sem csak nyáron nyújt élményt a látogatóknak. A kert fenntartója, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szeretné, ha kora tavasztól késő őszig tartana itt a szezon, ezért bővítik a turisztikai attrakciók körét. Hamarosan elkészül a kert alkotójáról elnevezett kilátó. A fejlesztésekről a cég erdőgazdálkodási igazgatója a Telezöld című magazinunkban beszélt.

Bakó Csaba erdőgazdálkodási igazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
20 m magas fa szerkezetű kilátó, haranglábhoz hasonló alakjával a Vas megyei építészetre is utal. A járható magassága 15 méter. Az átadását 2015. 05.05-én a Jeli napi ünnepség keretében tervezzük.

Újabb, több száz méteres szakasszal bővül majd a Jeli Varázskert akadálymentesített tanösvénye is. Az arborétum április első hétvégéjétől várja a látogatókat.