Hírek

100 éves a Magyar Cserkészszövetség

2012. november 13., 17:05

A honi csapatok 5 évvel az angliai mozgalom elindulása után kezdték meg működésüket. A Magyar Cserkészszövetség III. Nyugat-Magyarországi Kerülete, amelynek Szombathely a központja, emléküléssel és kiállítással emlékezett meg az évfordulóról a hétvégén.

100 éves a Magyar Cserkészszövetség

Fényképek, egyenruhák, igazolványok segítenek felidézni a magyar cserkészet elmúlt évtizedeit a Szent Márton Látogatóközpontban berendezett kiállításon. Egy sátrat is felállítottak a táborozáskor használt eszközökkel, bemutatva a cserkészek életét.

Dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter
A szeretet az egyetlen dolog ami értékessé teheti az életet. A szeretet, a hit, a hazátokhoz való hűséget, a hitetekhez való hűséget is őrizzétek meg és maradjatok meg olyannak mint amilyenek most vagytok.

Hende Csaba nyitotta meg a tárlatot, amelyet a magyar cserkészet centenáriuma alkalmából rendeztek. Az időszaki kiállítás mellett emléküléssel idézték fel az elmúlt 100 évet. Szőcs Géza a cserkészet értékeire hívta fel a figyelmet.

Szőcs Géza, miniszterelnöki kulturális főtanácsadó
Lélekközeli, emberközeli és értékközeli. És ezek között az értékek között ott van a hit, a szeretet mellett a hazafiság értéke.

Robert Baden-Powell 1907-ben indította el ifjúsági mozgalmat, amely hamar népszerűvé vált az egész világon. 1910-ben alakult meg hazánkban az első cserkész csapat, 1912. december 28-án pedig létrejött a honi szövetség. A kommunista diktatúra idején betiltották a szervezetet. Ma Nyugat-Magyarországon 20 cserkész csapat működik, közel 2000 taggal. Szombathelyen 5 cserkész csapat ápolja a hagyományokat. 

Hamza István, cserkésztiszt, elnök - Magyar Cserkészszövetség III. Nyugat-Magyarországi Kerülete
Ma még nem vagyunk annyian mint a betiltás előtt, sem csapatszámban, sem létszámban. De újra fejlődés van. Átveszik azok a fiatalok a csapatok irányítását, akik 20-22 évvel ezelőtt kiscserkészként kezdték és most mér csapatvezetők. Úgy gondolom, hogy a magyar cserkészet él, mozog, dolgozik.

A centenárium alkalmából rendezett tárlat tavaszig várja a látogatókat.